Onze ESG-ambitie, onze SDG’s

Als jonge onderneming (start 2020) met focus op duurzaamheid in de financiële branche is het een mooie uitdaging om een eigen ESG-ambitie te verwoorden. Met ingang van 2024 is de CSRD ((Corporate Sustainability Reporting Directive) in Nederlandse wetgeving verankerd. Grote concerns moeten vanaf 2025 in hun jaarverslag van het voorgaande jaar rapporteren over hun duurzame inspanningen (het ESG-beleid) en accountants moeten dit, net zo als de jaarcijfers, goedkeuren.

Voor ondernemingen van onze grootte is de CSRD in wetgeving nog niet aan de orde, maar gevoelsmatig hecht ik er waarde aan na te denken over ESG (Environmental, Social en Governance) en een eigen ESG-ambitie. Een eigen ESG-beleid voor mijn éénmanszaak met kantoor aan huis vind ik te ijdel. Vandaar een ESG-ambitie.

Om vorm te geven aan mijn ESG-ambitie zoek ik raakvlakken tussen enkele SDG’s en mijn kantoor. SDG’s (Sustainable Development Goals) zijn 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, die in 2015 door de VN  zijn opgesteld. Welke SDG’s liggen binnen het bereik van ons kantoor?  

Het is mijn streven om in de loop van 2024 over de eigen ESG-ambitie en enkele SDG’s te publiceren.

Baarn, december 2023
Dirk Kooiman.