Verduurzamen
& financiëel advies
Kooiman-advies
over verduurzamen, energietransitie en financiële zaken

Tips voor particulieren

Waar moet je als consument beginnen en hoe blijf je op koers
Als je ergens aan begint en op koers wilt blijven, dan moet je ook weten waarheen de reis gaat. Het einddoel is het afsluiten van jouw aardgasaansluiting. Wet- en regelgeving is volop in beweging om jou hierin te ondersteunen, maar ook om jou te dwingen.

Het veranderingsproces van aardgas naar een andere warmtebron is in vijf logische stappen samen te vatten, zijnde:

  1. Bewustwording. Sleutelen aan het eigen gedrag is de basis. Motiveer jezelf doorlopend om het gebruik van gas, elektra en water te verminderen en dit laag te houden. Slim voor de portemonnee en het milieu. Maar bewustwording geldt ook voor consumptiedrang. Met inperken op (luxe) aankopen kunnen euro’s aangewend worden om onderstaande stappen te realiseren.
  2. Isoleren. Het verbeteren van de isolatie van de woning (bijvoorbeeld met dubbel glas, spouwmuurisolatie, dakisolatie) zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat, waardoor de behoefte aan warmte wordt verminderd.
  3. Installeren andere warmtebronnen. Alternatieven voor aardgas zoals een warmtepomp, zonneboiler of elektrische verwarming worden geïnstalleerd om de woning duurzaam te verwarmen.
  4. Aansluiten op een warmtenet. De woning wordt aangesloten op een lokaal warmtenet, waarbij warmte van bijvoorbeeld een centrale bron (zoals een biomassacentrale of geothermie) naar de woning wordt geleid.
  5. Ontkoppelen aardgas: Nadat de alternatieve warmtebronnen operationeel zijn wordt de aansluiting op het aardgasnet afgesloten en de gasmeter verwijderd.

De route van bovenstaande stappen kan aangevuld worden met zijpaden en omwegen. Het is een complex traject en daarom is het aan te raden een coach te raadplegen om te monitoren. 

Hypotheek

Ga je na bovenstaande stap a. vervolg stappen zetten, of ben je al aan de slag met het verduurzamen van de woning? Dan is er goed nieuws, want wellicht kom je in aanmerking voor korting op de hypotheekrente, een gratis energielabel, of een hogere hypotheek dan gebruikelijk.

Hoe duurzaam is jouw hypotheekinstelling?

Hypotheekinstellingen leveren met hun maatschappelijke betrokkenheid een bijdrage aan een duurzame samenleving. Er is aandacht voor productontwikkeling, klimaat – en schuldenproblematiek en gerichte acties. Onderstaand zijn onderwerpen samengevat en gekoppeld aan wat op internet bij de hypotheekinstelling te vinden is. De 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, in 2015 door de Verenigde Naties vastgesteld, vormen de leidraad voor het overzicht dat hieronder te downloaden is.

Wat kan jouw gemeente betekenen

Informeer bij jouw gemeente wat het beleid is om consumenten en ondernemers te laten verduurzamen. De gemeente is uitvoerder van o.a. nieuwe wetgeving en de consequenties zijn voor alle inwoners ingrijpend. En de gemeente moet inwoners enthousiast maken om te verduurzamen en ze daarbij te ondersteunen.

En verder

Bedenk dat aanwenden van spaargeld , specifieke subsidies en leningen voor het bekostigen van duurzame investeringen wellicht ter beschikking staan. Maar er zijn nog veel tips die wij graag met je delen. Om jou op de hoogte te houden en te motiveren bij het verduurzamen sturen wij nieuwsbrieven. Iedereen kan zich hier kan aanmelden.

Adviseur met

Jaar ervaring in de financiële sector
0 +